Gdansk, wat een verrassing!

Kennis op peil houden is in iedere branche belangrijk, dus ook in de onze. Zo lezen we veel over bestemmingen in Europa die we onze gasten kunnen aanbieden, maar nog beter is het als we een stad met eigen ogen kunnen bekijken. Zo was ik, Carola, onlangs in Gdansk, Polen. Vol verwachting reisde ik met 10 reisagenten naar de stad.

Eerste indruk

Vanaf Amsterdam vertrokken we halverwege de ochtend om ca. 2 uur later voet aan grond te zetten in Polen. De eerste verbazing kwam al snel; Gdansk heeft een zeer hypermoderne luchthaven! Heel overzichtelijk, comfortabel en vooral nieuw en fris. Dat belooft wat voor de komende dagen. Eenmaal aangekomen in het centrum van de stad volgde de volgende verbazing. Wát een prachtige oude, historische stad is Gdansk. Deze Hanzestad floreerde in de gouden eeuw en dat is nu nog terug te zien in de statische paleizen en grote herenhuizen. De Nederlandse invloed valt direct op, met de trappengevels en huizen van baksteen. Na een eerste kennismaking met de stad, waarin we onder andere de haven hebben bekeken en de gezellige Mariancka straat, stond er een heerlijk diner voor ons klaar.

Nog zo’n verbazing; de kwaliteit van het eten, maar ook van de service. Eerlijk, ecologisch eten is heel normaal in Polen. Gerechten worden fantastisch bereid en het bedienend personeel maakt het tot een feestje om uit eten te gaan. Met het verlaten van het restaurant was goed te zien dat de stad bruist: de vele terrassen zaten overvol, op straat liepen veel mensen en uit diverse bars was leuke muziek te horen. Het werd een lange, gezellige avond!

Sopot en Gdnynia

Gdansk is onderdeel van de zogenaamde ‘tricity’. Samen met Sopot en Gdynia vormt Gdansk een zeer interessante ‘driestad’. Zo is Sopot een hele leuke badplaats en om weer een vergelijking te maken met Nederland; het heeft wat weg van Scheveningen. Zo is er een lange pier en op het plein staat een hotel/restaurant dat lijkt op het Kurhaus. Vanuit Gdansk kan men binnen 20 minuten naar Sopot per trein, Gdynia ligt 15 minuten verder reizen met de trein. Een interessante havenplaats waar permanent een aantal historische schepen liggen aangemeerd. Het bruist en leeft in deze plaats, zeker als er een cruiseschip ligt aangemeerd.

Must see in Gdansk

De laatste verbazing kwam voor mij uit een bezoek aan het Europees Solidariteit Museum in Gdansk. Zonder enige verwachting stapte ik hier binnen. Het museum is gevestigd in een uiterst modern en open gebouw en laat door middel van een permanente tentoonstelling de indrukwekkende geschiedenis zien van de Solidariteitsbeweging. In 1970 en 1980 waren grote stakingen in Gdansk het begin van de veranderingen in communistisch Oost-Europa. Door de interactieve opzet van het museum maakt een bezoek heel veel indruk, waardoor het voor mij een absolute must is tijdens een bezoek aan Gdansk.

In één weekend heb ik weer veel kennis opgedaan. De rijke, eeuwenoude historie, de goede kwaliteit van eten en drinken, de bijzondere cultuur en de uitstapjes naar Sopot en Gdynia maakten voor mij dat Gdansk dé verrassing van het jaar is!

Carola Meijerink
Oad Group & Incentive Travel

Wilt u nu ook een dergelijke trip maken met uw bedrijf of groep, neem dan contact op met mij en mijn collega’s voor een passende offerte.
Bel ons: 0547-284477 Mail ons: info@oadgroepsreizenopmaat.nl

 

 

 

Meld u aan voor de nieuwsbrief

    Deze website is gerealiseerd door Webheads.